Gode hunde råd om vejr
Tips, tricks og vejledninger
Gode Forårsråd
Blomster og løg
Løgene fra erantis, vintergæk, påske- og pinseliljer er giftigt for hunden: Hunden vil få opkastning, diarré og i værste fald slingerhed, kollaps og lammelser. Liljerne er de værste. Så pas på, især hvis du har en livsglad hvalp, som bare skal undersøge og smage på det hele.
Gode Sommerråd

Badning
Sæt en lang line i hundens halsbånd. Har du den med ombord i sejlads, så er en redningsvest rigtig god. En saltvandsvåd hundepels bør skylles i ferskvand efter svømmeturen. Tving aldrig en hund i vandet.
Bil/campingvogn
Efterlad aldrig hunden i en solvarm bil eller campingvogn.
Bilkørsel
Lad ikke hunden sidde med hovedet ud af et åbentstående vindue under kørslen. Hold mange pauser. Husk drikkevand til hunden. Af sikkerhedsmæssige årsager bør hunden, hvis det er muligt, være i transportkasse eller sikkerhedssele.
Forbrænding
F.eks. uheld ved grillen, så masser af koldt vand og søg omgående dyrlæge.
Forgiftning
Omgående dyrlægehjælp. Ved man hvilken gift hunden har fået i sig, eller været i berøring med, er det en stor hjælp.
Hedeslag
Også din hund kan få hedeslag. Symptomerne er gispen efter vejret, voldsom halsen, undertiden bevidstløshed. Bring hunden i skygge, overhæld den med koldt vand, hold hunden i ro og kontakt dyrlægen.
Hugorme
Hunde bliver meget sjældent bidt. Skulle det ske, så søg omgående dyrlæge.
Køresyge
Nogle få hunde har tendens til køresyge. Man kan forebygge ved at undlade at fodre hunden umiddelbart før turen. Tal med dyrlægen om at få et middel, der kan afhjælpe problemet. Husk køkkenrullen, hvis hunden skulle kaste op.
Sommerskilt
Sæt et lille skilt i hundens halsbånd med den midlertidige sommeradresse og evt. et tlf.nr.
Stik – Myg
Ufarlige men generende. Lindring med eddike. Bier og hvepse: Smertefuldt. Kan være livsfarlige. Omgående dyrlægehjælp påkrævet, hvis: Hunden stikkes i munden, og stikstedet, oftest tungen, svulmer op / Hunden er overfølsom overfor insektstik og reagerer ved at få åndenød / Hunden overfaldes af en hel bi- eller hvepsesværm / Et stik på hoved eller pote giver en hævelse, der ikke forsvinder i løbet af et par dage.
Gode Efterårsråd
Lopper
Selv i oktober kan der være mange lopper, hvis temperaturen er tilstrækkelig høj – så tjek din hund samtidig med, at du børster og soignere den.
Gode Vinterråd
Det er også koldt for hunden
Husk på, at en hund på samme måde som mennesker kan få forfrysninger. Derfor bør man altid i meget koldt vejr gå små korte ture med hunden, selv om den er frisk og ung.
Sørg for, at hunden ikke spiser sne. Sne i maven kan give et kuldechok og dermed opkastninger og diarré.
Giv hunden refleksbånd på, også om dagen.
Klip hårene mellem trædepuderne.
Brug en god potevoks både før og efter turen.
Skyl poterne godt efter turen, så isklumper og salt kommer væk.
Når hunden kommer ind i varmen igen, så sørg for at frottere den godt med et varmt håndklæde, for det kan tage lang tid, hvis pelsen skal tørre af sig selv.
Forhåbentligt ligger der til vinter et kønt lag sne over hele landet. Og selvfølgelig skal du og din hund ud at lege og få røde kinder og våde poter. Dog er der et par ting, man skal sørge for både før og efter snelegen:
Salt
Der kastes tonsvis af salt på de danske veje og fortove om vinteren. så giv din hund en god gang voks på poterne hver dag inden gåturene og sørg for, at I går tur de steder, hvor der ikke er saltet så kraftigt. For det kan gøre rigtigt ondt, hvis hunden har en lille sprække i poten, og der kommer salt ind i såret. Derfor er det fint, hvis du vænner hunden til at få vasket poter i almindeligt koldt vand, når I kommer hjem igen. Husk dog at tørre poterne grundigt bagefter.
Du kan tillige være et godt eksempel for dit nabolag ved selv at drysse sand eller fint grus ud på dit eget glatte fortov. Så viser du dig nemlig som en sand hundeven!
Leg
Nu skal det heller ikke blive for “farligt” at være hund om vinteren. Men hold din hund væk fra kælkebakkerne og skøjtebanerne, for den risikerer at blive ramt af en hård kælk eller en spids skøjte i høj fart – og det kan betyde brækkede ribben og lemmer både for hund og menneske.
Sne-mave
De fleste hunde elsker sne og suser rund i fuld galop i snedriverne. Men nogle hunde elsker også at spise af sneen, og her kan der opstå problemer, hvis du ikke får stoppet “sneæderiet”. Omkring et par dage efter den første sne kan hunden blive sløv og vil helst ligge i sin kurv. Den går krumrygget rundt og får kramper i maven samtidig med, at dens afføring bliver løs og grålig. Din hund har fået en såkaldt snemave, som kan kureres med faste fra mad i et døgn og ca. tolv timers faste fra vand. Så får maven ro, og den irriterende tarmslimhinde kan helbrede sig selv.
En god idé er at give hunden skånekost f.eks. kogt kalkun blandet med kogt ris i nogle dage. Men er du det mindste i tvivl, bør du selvfølgelig kontakte dyrlægen.
OBS! Lad være med at kaste snebolde, som din hund skal løbe efter. Så undgår du, at den får den iskolde og måske bakteriefyldte sne ned i sin mave!
Is
Lad aldrig din hund løbe ud på isen ved søer eller hav. Du kan ikke vide, om der er tynd is eller der gemme sig våger under sneen. Hvis det er 100 procent sikkert at gå på isen, så hold hunden i snor. For selv om det ser sjovt ud, at den farer rundt som Bambi på glatis, kan bevægelserne give skade på ledbåndene.
OBS! Kast heller ikke med isklumper, som din hund skal hente. Du kan risikere at slå et stykke af en af dens tænder, hvis den forsøger at gribe den hårde isklump i luften.
Kulde
Når hunden farer rundt i sneen og leger, bliver den så varm, at du nogle gangen kan se dampen fra dens kropsvarme i frostluften, når den står stille. Det er meget vigtigt, at du sørger for, at hunden ikke står stille i for lang tid og bliver kold. Og du må bestemt ikke stille din hund bundet udendørs lige efter heftig leg, eller lade den sidde og vente på dig i en kold bil.
Derfor bør du gøre det til en vane at medbringe et gammelt håndklæde, som du gnubber hunden grundigt med lige efter legen. Så holder du gang i blodcirkulationen, og i kan nå hjem, inden den bliver afkølet.
Bliver det ekstremt koldt, bør du kun lufte din hund i kort tid ad gangen – men mere hyppigt, så den undgår at for forfrysninger.
Frakker
Hvis du først har vænnet din hund til at bruge frakke om vinteren, skal du blive ved med det. Ellers kan den fryse alt for meget og blive syg af forkølelse eller ligefrem få lungebetændelse, fordi den ikke danner nok underuld til at holde på varmen. Især mindre hunde og hunde med et tyndt lag pels har også gavn af at få en god, tætsiddende og vandafvisende frakke på.
Til gengæld skal I huske at have det sjovt sammen og bruge kræfterne på at løbe, hoppe, springe, gemme jer, løbe efter bolde, trække i kælkesnore, lege med andre hunde – ja listen er heldigvis uendelig lang… God fornøjelse.